Ληστείες με τη βοήθεια του Facebook!

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλάξει δραματικά τη συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο και κοντεύουμε να καταργήσουμε το πλεονέκτημα της ανωνυμίας και ψευδωνυμίας για χάρη της ματαιοδοξίας μας.

Οι προσωπικές πληροφορίες που διοχετεύουμε σε διάφορες ιστοσελίδες αυξάνουν μέρα με τη μέρα. Είναι αστείο αλλά ακόμα θυμάμαι πόσο με εκνεύριζε εκείνο το “που είσαι” όταν απέκτησα το πρώτο μου κινητο τηλέφωνο πριν χρόνια. Σε κάθε “που είσαι” που άκουγα ήθελα να απαντήσω “να μη σε νοιαζει”. Και να που τώρα φτάσαμε να λέμε που είμαστε και τι κάνουμε κάθε στιγμή όχι απλά σε φίλους, αλλά και σε διάφορους άγνωστους με τους οποίους διατηρούμε επαφή μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το twitter και με τη βοήθεια ακόμα πιο εκνευριστικών ιστοσελίδων όπως το foursquare.

Φαινομενικά όλα αυτά μοιάζουν αθώα και θα ήταν ίσως αν ζούσαμε σε μια ουτοπία. Όμως δεν είναι αθώα και δε ζούμε σε μια ουτοπία. Άνθρωποι συλλέγουν πληροφορίες για μας σε καθημερινή βάση. Ξέρουν τις συνήθειες μας, τις προτιμήσεις μας, πολλές φορές το ονοματεπώνυμο μας και κάποιες άλλες το που βρισκόμαστε σε real time. Μας παρακολουθούν με τη δική μας βοήθεια και συνδυάζουν τα δεδομένα αυτά.

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω συχνά για ληστείες που σχετίζονται με τις πληροφορίες που διοχετεύουν τα θύματα μέσω του Facebook. Φυσικά δεν αφορούν την Ελλάδα αλλά δε θα αργήσει να συμβεί και εδώ γι’αυτό θα πρέπει να ειμαστε λίγο προσεκτικοί.

Οι πληροφορίες για το που πάμε και τι κάνουμε δε διαβάζονται μονο από φίλους ή έστω γνωστούς μας. Οι φίλοι των φίλων μας στο facebook είναι τελείως άγνωστοι με εμάς. Οι νέες δυνατότητας του search σε real time του google μπορεί να μου βγάλει μια λίστα π.χ. ποιοι από τις επαφές μου θα πάνε σε κάποια συναυλία. Αν για παράδειγμα ξέρω ποιοι από αυτούς που θα πάνε στη συναυλία μένουν μόνοι τους, τότε ξέρω και την ώρα που θα μπορώ να ληστέψω το σπίτι τους. Τόσο απλά. Κι αν νομίζετε πως αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν κάνετε λάθος γιατί έχουν ήδη συμβεί.

Πηγή: blogspace