Η Κομισιόν κατά του Facebook

 

Με τη νέα Οδηγία που ετοιμάζει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να βάλει φρένο στην πρακτική του Facebook και άλλων υπηρεσιών να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να τα πωλούν σε διαφημιστές.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μία νέα οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με στόχο το Facebook και άλλες υπηρεσίες που πωλούν τα στοιχεία των χρηστών σε διαφημιστές.

Το Facebook πουλάει τα δεδομένα σε διαφημιστές χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Εκτός από αυτό, τα διατηρεί αποθηκευμένα ακόμα και όταν ο χρήστης διαγράψει το προφίλ του από την υπηρεσία, πράγμα που έχει εξοργίσει την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Καλώ τους παρόχους πρόσβασης, και ειδικά τους δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ποια δεδομένα συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία και για ποιο λόγο», δήλωσε η επίτροπος.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Οι όροι χρήσης που αποδεχόμαστε όταν ανοίγουμε προφίλ αναφέρουν ρητά ότι μπορεί να συλλέγει και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα όπως νομίζει. Και αυτό κάνει! Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στις διαφημιστικές εταιρείες να στοχεύουν τις καταχωρίσεις τους σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών».

«Ένας χρήστης που συζητά συχνά με τους φίλους του για τον επικείμενο γάμο του μπορεί να δει μέσα στο προφίλ του διαφημίσεις για περιοδικά γάμου», ανέφερε η Επίτροπος. Η Οδηγία Προστασίας Δεδομένων θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.

«Τα μέτρα που θα ενσωματωθούν στην Οδηγία θα λάβουν υπόψη την ομάδα εργασίας της ΕΕ για την προστασία δεδομένων, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα με θέμα τις πρακτικές του Facebook», υποστήριξε η ίδια.

Η οδηγία αυτή θα καλύπτει και τις εταιρείες που αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές εκτός της ΕΕ.

Πηγή: Zougla.gr