Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα

 

Πέθανε χθες σε ηλικία 100 ετών ο "Μοναχικός Χόρχε", η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε σε ένα από τη νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος, χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.

Ο "Μοναχικός Χόρχε" ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.

Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα από το υποείδος του, ο "Μοναχικός Χόρχε" ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.

Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Φάουστο Γέρενα.

Οι αρχές του Εθνικού Πάρκου ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Οι χελώνες του είδους του ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια.

Ο "Μοναχικός Χόρχε" εντοπίστηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανιστεί.

Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο Μοναχικός Χόρχε ξευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του, χωρίς να ζευγαρώσει.

Ήταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, που προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μεγάλος αριθμός χελωνών ζούσε στα νησιά Γκαλάπαγκος στο τέλος του 19ου αιώνα, αλλά εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους.

Η μελέτη των διαφορών στην εμφάνιση μεταξύ των χελωνών από διαφορετικά νησιά του Αρχιπελάγους οδήγησε μεταξύ άλλων τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης.

Περίπου 20.000 γιγάντιες χελώνες ζουν σήμερα στα Γκαλάπαγκος.

Πηγή: news247